(Ne)kvalitní, (ne)zdravé a (ne)výhodné potraviny

Pokud si zakládáte na zdravé výživě, máte jistě vytypované svoje obchůdky a potraviny. Pokud s tím začínáte, je dobré (ale nesnadné) projít si články a typy na toto téma. Jak vědět, co brát vážně? Dbejte na vyváženost stravy, svoje tělo a pamatujte, že žádný extrém není dobrý.


A pár typů tohoto článku?
kokosové ořechy.jpg


Nákupy – obchoďáky a farmářské trhy


Nejideálnější je samozřejmě vlastní pěstování, které je ale bohužel pro většinu z nás nemyslitelné. Pokud ale znáte někoho, kdo vlastní farmu či pěstuje vlastní plodiny, obraťte se na něj! Pokud takovou možnost nemáte, zkuste farmářské trhy, kde by ovoce a zelenina měla být kvalitní. Existují určité kontroly, přesto je slovo „měla“ dobré brát v potaz – https://www.vaoa.cz/duveruj-ale-proveruj. Kvalitní potraviny také můžete najít v obchůdcích zaměřených na bio-výživu.
prodej jablek v obchodě.jpg


Velké obchoďáky se od sebe liší kvalitou potravin, proto se o ní prostě sami přesvědčte. U pomazánek či salátů se nebojte požádat o výpis složení, na který máte na vyžádání nárok.


Kauza kokosového oleje


Možná jste zaregistrovali několik zpráv, které byly zveřejněny na adresu kokosového oleje, jenž byl považován za velmi zdravou alternativu ostatních olejů. Vyrojily se informace, podle kterých má obsahovat látky usazující se v cévách a škodící krevnímu oběhu. Na tyto informace reagovala další skupina zdravotníků popírající jeho škodlivost. Ta je založena na vysokém obsahu nasycených kyselin v kokosovém oleji. U nasycených kyselin ale nebyla prokázána škodlivost lidskému organismu ani souvislost se srdečními nemocemi. Doporučuji si o tomto tématu přečíst více článků rozdílných názorů, protože uvážení je (jako vždy) jen a jen na Vás.


Problém vejce a slepice


Pokud nemáte soukromého dodavatele či sami nechováte slepice pro snášení vajec, setkáte se v obchodech s několika možnostmi nákupu. Tato možnost se tolik netýká vajec jako takových (do jisté míry), ale jejich původu, tedy chovu slepic. Můžete koupit vejce z ekologického chovu, kde je slepicím zajištěn výběh a bio krmení, z volného chovu – ten s poskytnutím výběhů, z halového, kde je držen v jedné hale velký počet slepic, či z klecového chovu. Tam jsou slepice namačkány na sebe v klecích bez možnosti výběhu nebo jen základních věcí pro své potřeby – a to i prostoru pro život.


Jak od sebe vejce rozeznat? Na každém vajíčku je vyražen kód – jeho první číslice představuje typ chovu: ekologický = 0, volný výběh = 1, halový = 2, klecový = 3. Odlišná je také cena. Pokud by Vám ale nevadilo připlatit za garanci dobrého původu slepic, určitě se to vyplatí! Jestli se nebudete moct rozhodnout, doporučuji pustit si k tomu jedno z mnoha dostupných videí slepic a jejich podmínek v klecích…


(Ne)kvalitní, (ne)zdravé a (ne)výhodné potraviny
Ohodnoťte příspěvek
[ssba]